965 51 10 94 - Carrer Trinquet, 13 A - 03811 Quatretondeta quatretondeta@quatretondeta.es

història

En la meva vocació d’adquirir llibres amb història de les nostres comarques, tant gràfica com literària, vaig tenir l’ocasió de comprar a Madrid, certs llibres que no es troben a la venda per les nostres latituds.

Un d’ells va ser el Tom referent a la Província d’Alacant, de la “Geografia General del Regne de València”, editada per D. Lleig Carreras Candy el tom està escrit per Figueras Pacheco. No està datat, però es dedueix que va sortir a la venda cap a 1915.

Vaig trobar-hi dades prou interessants perquè no passin a l’oblit i l’actual Junta de Festes de Quatretondeta m’ha brindat l’ocasió per posar-los en coneixements dels vilatans.

A l’fullejar vaig advertir, amb certa curiositat, que certs pobles (Quatretondeta, Fageca, Famorca, etc.) no pertanyien al Partit Judicial de Cocentaina, i sí de Callosa d’en Sarrià. Cal tenir en compte que les dades corresponen als anys anteriors al 1915, quan precisament es compleixen ara cent anys.

Un altre dels llibres que ens expliquen la història de cada poble d’Alacant, és la de D. Pascual Orozco Sánchez, qui va escriure aquesta obreta sense moltes pretensions però que ens ha brindat l’ocasió de conèixer dades que no es troben en altres obres de més categoria.

El llibre estava dedicat per la seva lectura a les aules de les Escoles d’Instrucció Primària. Ens informa sobre les nostres muntanyes, rius, paratges, escuts municipals, producció del camp, de les seves hortes, de les seves collites agrícoles, habitants i fins de la mida de les enormes gallines de Gorga. També hi ha alguna succinta referència a la història de cada poble i de les seves Fills Cèlebres. El llibre està datat l’any impremta d’Antonio Reus.

En els dos volums hi ha referències a la població de Quatretondeta.

Cal advertir que tot poble va rebre un qüestionari que s’havia d’omplir i així ho van emplenar els diversos ajuntaments. En l’apartat referent a “si usaven escut algun” pel que fa la contestació era negativa deien “Té per Escut d’Armes, el Nacional”, de manera que apareix aquest escut com l’usat a Quatretondeta.

Hi ha certs qüestionaris que promovien les “Societats d’Amics del País”, com un concurs que el guanyava qui millor descrivia la seva població i els interessants dades que aportés. Conec tres qüestionaris de diferents anys, referents a Alcoi (1753, 1808 i 1864) sent premiat el de l’any 1808, que se li va atorgar a un alcoià la quantia de 1.000 rals de billó (que era una fortuna). En realitat, era un concurs encobert per facilitar dades que se’ls transmetien al Ministeri de Foment (Hisenda), per repartir els impostos entre els descrits en els diversos apartats. Potser allà es troben dades referents a aquesta població.

Passem a transcriure en facsímil les dades referents a Quatretondeta dels dos llibres anteriorment descrits, per satisfer l’amable lector.

Rafael Abad Segura
Alcoià